Therapie

Rouw en verlies zit in heel veel aspecten van het leven en is er in meerdere vormen.
Doordat we emotionele verbindingen aangaan worden we ook geconfronteerd met veranderingen, verlies en overlijden. We moeten soms noodgedwongen afscheid nemen van iets of iemand. Afscheid van het gedeelde verleden.

Waarom zou je stilstaan bij je verlies?
Om jezelf en dat waarvan je afscheid moet nemen, niet uit het oog te verliezen. Verliezen doen pijn. Alles lijkt anders dan voorheen.  Het kan een moeilijke weg zijn waarbij steeds wisselende gevoelens met je aan de haal gaan. Rouw is een ingrijpend proces dat ruimte en aandacht vraagt. Loslaten van wat je dierbaar is gaat gepaard met allerlei emoties. Het zorgt voor een breuk in de levenslijn en laat sporen na in alle facetten van ons leven. Rouwen is balanceren tussen leven en doorleven.

Herken je dit?

  • Je hebt het gevoel dat je een deel van jezelf verloren bent. Je voelt je onverschillig, kil of ervaart een bepaalde dofheid.
  • Het verlies heeft impact op het leven van elke dag.
  • Je voelt spanning tussen je innerlijke leven en je sociale rollen. Je voelt je een buitenstaander in je wereld van rouw.
  • Eerdere verliezen spelen weer een belangrijke rol in je leven.
  • De huidige maatschappij en de waan van de dag, maakt dat je jezelf weinig tijd gunt om stil te staan bij het verlies.
  • De wereld van rouw is een wereld van alleen zijn is.
  • De glans van het leven is afgebladderd.

Door stil te staan bij het verlies maken we in de therapie ruimte om na te denken, uit te leggen, aan te scherpen, te verdiepen, te verbinden, te bevragen, uit te dagen en te onderzoeken voor het herstel.

Iedereen gaat op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd met het verlies om. Dat betekent ook dat de doelen voor rouwtherapie voor iedereen anders kunnen zijn. De reden waarom je vast loopt en er geen beweging zit in het rouwproces is zeer persoonlijk.

 

Rouwtherapie heeft als doel om de natuurlijke balans tussen verlies en vernieuwing, tussen gemis en zingeving te herstellen.

Door de gesprekken gaan we nieuwe herstelprocessen weer op gang brengen.  Ik maak gebruik van diverse gespreksmethodieken maar zet ook creatieve middelen, beeldend materiaal en schrijfopdrachten in als dat passend is. De ene persoon wil graag praten terwijl de ander geen woorden kan vinden die precies weergeven wat er allemaal in hem of haar omgaat. Samen komen we tot een aanpak die bij je past.

Op basis van mijn kennis en ervaring zetten we een proces in gang waarbij je je opnieuw kunt verhoud tot het geleden verlies, waardoor het leven weer kan gaan stromen en er ruimte komt voor nieuwe mogelijkheden.