Therapie

Doordat we emotionele verbindingen aangaan worden we ook geconfronteerd met veranderingen, verlies en overlijden. We moeten soms noodgedwongen afscheid nemen van iets of iemand. Afscheid van het gedeelde verleden. Wanneer iemand sterft moeten we afscheid nemen van iemand die slechts zal voorbestaan in onze herinnering. Maar ook bij echtscheiding is er sprake van een rouwproces. Rouw om het verlies van de relatie en het toekomstperspectief.

Rouw en verlies zit in heel veel aspecten van het leven en is er in meerdere vormen.  Soms komt uit een verlies een ander verlies voort. Bij alle verliezen vallen fundamentele zekerheden weg.

Bij verlies van gezondheid verlies je een deel van jezelf, het heeft impact op het leven van elke dag.  Wanneer je je baan kwijt raakt is er verlies van bestaanszekerheid en dat is voor velen een traumatische gebeurtenis. Verliezen uit het verleden kunnen zich ook stapelen. Eerdere verliezen kunnen een belangrijke rol spelen in je leven als je het nog niet hebt weten te integreren in je leven.

De pijn van het verlies noemen we rouw. Rouw is een ingrijpend proces dat ruimte en aandacht vraagt. Loslaten van wat je dierbaar is gaat gepaard met allerlei emoties. Het zorgt voor een breuk in de levenslijn en laat sporen na in alle facetten van ons leven. 

Wanneer ga je hulp inschakelen?
Wanneer jij er aan toe bent omdat je merkt dat je vast zit en er geen beweging zit in het rouwproces. Meestal is dat enige tijd na het geleden verlies. Na een paar maanden ben je in staat om van afstand naar jezelf en je reacties te kijken. 

Rouwtherapie heeft als doel om de natuurlijke balans tussen verlies en vernieuwing, tussen gemis en zingeving te herstellen. Dit doe ik door samen met je stil te staan bij de impact van het geleden verlies. Door stil te staan bij het verlies, geef je woorden aan het verdriet, gemis en verlangen en doen we recht aan je gevoelens. 

Ik maak gebruik van diverse gespreksmethodieken maar zet ook creatieve middelen, beeldend materiaal en schrijfopdrachten in als dat passend is. De ene persoon wil graag praten terwijl de ander helemaal geen woorden kan vinden die precies weergeven wat er allemaal in hem of haar omgaat. Samen komen we tot een aanpak die bij je past.

Op basis van mijn kennis en ervaring zetten we een proces in gang waarbij je je opnieuw kunt verhoud tot het geleden verlies, waardoor het leven weer kan gaan stromen en er ruimte komt voor nieuwe mogelijkheden.