Over mij

Mijn eerste grote verlies was het plotselinge overlijden van mijn vader. Hij was 46 jaar en ik net 21 jaar. Op dat moment leerde ik tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening dat je de rouwfases goed moest doorlopen om je verdriet te verwerken. Hoe moest ik omgaan met dit verlies? Ik was boos omdat de toekomst er nooit meer uit zou zien zoals ik had verwacht. Het was onomkeerbaar dit verlies. Wie was ik zonder mijn vader?

 

Ik moest een manier vinden om het te (ver)dragen, te integreren in mijn leven. Er was een tijd voor en na zijn overlijden. Ik wilde een manier vinden om dit diepe verdriet om te zetten. De zinloosheid van het verlies moest enigszins zin krijgen om het dragelijk te maken.

Ik ging op zoek naar literatuur, een theoretisch kader en methodieken. Een klein gedeelte sprak me aan en gaf me wat houvast. Dit verlies maakte mijn leven ineens kwetsbaar en rauw. Het riep allerlei onbekende emoties op en dat maakte mij onzeker. Niets was meer zoals het ooit was geweest. Ik moest mij opnieuw verhouden tot mezelf, mijn plek in de familie, mijn omgeving, het leven en de dood.

Het gemis en de kwetsbaarheid die ik vanaf dat moment ervaar, hebben mij met andere ogen leren kijken naar anderen die door een periode van rouw en verlies gaan. 

Achtergrond
Na dit grote verlies wist ik dat ik iets met rouwbegeleiding wilde gaan doen. Ik ging regelmatig als vrijwilligster mee naar de weekenden van het CNK (contactgroep nabestaanden kanker patiënten) en mocht jongeren begeleiden bij het verlies van een ouder. Bijzondere weekenden waar ruimte was voor verdriet. Verdriet werd gedeeld waardoor er ook ruimte kwam voor een lach, naast de traan. Ik zag dat stilstaan bij verlies troost gaf. Troost bij de ander, maar het deed ook wat met mij. Daar heb ik besloten dat “later als ik groot ben”, ik een opleiding zou gaan volgen tot rouwtherapeut.

Een aantal jaar geleden kwam op 45 jarige leeftijd ook mijn broer te overlijden. Door zijn sterven realiseerde ik me dat ik groot genoeg was om de opleiding te gaan volgen. Ik stelde het niet langer uit en ging naar een open dag van de opleiding tot Rouw- en verliestherapeut aan de SAU. Daar gaven de docenten woorden aan mijn gedachten. Gedachten over rouw, gedachten over wat daarin belangrijk is en hoe er aandacht voor mag zijn. 

Inmiddels heb ik diverse opleidingen achter de rug en ervaring opgedaan op een aantal werkterreinen. Naast therapeut, ben ik werkzaam als medisch maatschappelijk werker waar ik patiënten tref met diverse rouw- en verlies processen. 

Kernwoorden die mij beschrijven als therapeut zijn: betrokken, warm, open, sensitief, direct, eerlijk, doelgericht en praktisch.  Ik word vaak omschreven als iemand met een sterk inlevingsvermogen die mooie vragen weet te stellen, die uitnodigen tot reflectie.  

Als psychosociaal rouw- en verliestherapeut ben ik geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg.

Vertrouwen in mij en mijn werkwijze begint met persoonlijk contact. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

 

 

Dit is wat anderen over mij zeggen:

Ik ben erg blij dat ik de stap heb gezet om bij Jet in therapie te gaan. Het was heel erg ver buiten mijn comfort zone en ik keek er echt tegenop voor de eerste sessie. Ik vond onze gesprekken erg fijn en in korte tijd hebben we flinke stappen gemaakt.”

Bart

 

“Mijn rouw was na de ziekte en dood van mijn man  “rauw” . Mijn beschermlaagje was weg. En al probeerde ik mijn leven weer op te pakken, het lukte mij, ondanks veel lieve mensen om mij heen, maar half. Jet heeft geluisterd en mij meer bij ‘mijn gevoel’ laten komen. Zij vroeg door, wat bij mij wel nodig is, gaf zonder mening feedback, verduidelijkte zaken rondom mijn rouwproces en gaf “huiswerk” ter overdenking.
Jet communiceert helder, kan de goede vragen stellen en opmerkingen plaatsen, is niet
“zweverig” en is een warm mens, waar ik mij prettig bij voelde”.
Jeanette

“Echt onder de indruk van de manier hoe Jet werkt
Jet heeft mij heel erg goed geholpen door een nare periode heen. Niet alleen met de verwerking maar ook handvaten meegekregen voor de toekomst. Er waren veel tranen maar ook gelachen. Ik ben echt onder de indruk van de manier hoe Jet werkt, zij is heel realistisch, niet zweverig. Veel geleerd over mijzelf”.

D.

“Een erg fijne therapeute
Jet is een erg fijne therapeute. Je voelt je direct welkom en er is een fijne open sfeer.
Ze heeft erg goede kennis van zaken op een breed gebied dus kan je zeker helpen!
Ze werkt fijn inzichtelijk, geeft goede feedback, benaderd je vanuit een positieve insteek, schrijft na elke keer een verslag dat fijn is om weer even terug te lezen. Kortom echt een aanrader!!”.

Char

“Jet is een warm en fijne vrouw
Jet is een warm en fijne vrouw waar ik gelijk een fijne klik mee had.

Ze heeft mijn verdriet wat zachter kunnen maken na het overlijden van onze zoon”.

Janny B

“Jet is een heel rustige vriendelijke, begripvolle vrouw die geen enkel waarde oordeel heeft en alleen mij centraal stelde, een fijne en vertrouwde omgeving om mijn verdriet en onzekerheden te vertellen.

Mijn grootste angst was dat ik niet begrepen zou worden, dat ik niet te helpen was. Dat ik teveel zou moeten veranderen.
Alle drie die angsten zijn helemaal niet uitgekomen. Jet heeft mij heel erg geholpen”.
L.V.

“Ze voelde mij heel goed aan met alles wat ik meegemaakt heb.
Zij is een hele goede therapeut voor mij geweest. Ik heb veel van haar geleerd”.

H. de Z 

Altijd doortastend, met een fijne benadering en steeds weer nieuwe manieren om tot de kern van de pijn te komen. Met een goed gevoel kijk ik terug op de gesprekken met Jet.  Alles mag er zijn, vele nieuwe inzichten wist zij boven te brengen. Het verdriet en gemis blijft, maar heeft nu een plek in gekregen in mijn dagelijks leven. Ik zie met kracht mijn toekomst weer tegemoet, wetende dat ik mijn eigen keuzes kan maken met mijn geliefden in mijn hart dichtbij.
Dank voor alles Jet.
Linda