Over rouw

Tegenwoordig is er veel aandacht in de media, literatuur en cultuur voor rouw. We weten veel meer en toch blijft het een gevoelig onderwerp. Hoe je reageert op verlies is afhankelijk van meerdere factoren. De verliesgebeurtenis, hechting van persoon, situatie waarin het verlies plaats vindt, de interpretatie van het verlies en iemands karakter hebben allemaal invloed. Soms kunnen kleine veranderingen het evenwicht doen kantelen. 

Rouw heeft geen vast eindpunt
Rouw kan voelen als een emotionele aardbeving. Om je heen ligt puin en je weet niet waar je moet beginnen met opruimen. Het kost moeite om je hoofd boven water te houden. Door geleidelijk aan elke dag een stap te zetten zien we dat de rouw in de loop van de tijd verandert. Het verlies blijft een rol spelen in je leven want het gemis blijft maar veel mensen hebben voldoende veerkracht om weer deel te nemen aan het leven op een manier die ze graag zouden willen.

Rouw heeft aandacht nodig
Aandacht is nodig om ervoor te zorgen dat rouw niet vast loopt. Aandacht van jezelf maar ook van mensen om je heen. Dat is moeilijk in een tijd waarin we druk zijn en de hectiek van de dag veel van ons vraagt. Verlies vergroot de behoefte aan contacten maar ook gevoelens van onzekerheid, machteloosheid en hopeloosheid. Hoe jij je van binnen voelt is voor een ander vaak moeilijk te zien. Daar waar de omgeving het leven weer oppakt en denkt dat het wel weer goed gaat,  voelt de rouwende zich na verloop van tijd soms eenzaam met zijn verdriet.

Verlies heeft ook ontspanning nodig
Afleiding, het doen van leuke dingen zorgt er ook voor dat je weer verder kan met het doorleven van de rouw. Het werkt helend, weten we uit onderzoek. De beweging tussen aandacht voor het verlies doorleven en het door leven, zorgt voor een gezond rouwproces. Het verdriet staat naast je en neem je mee in je in je contacten met vrienden en tijdens moment van ontspanning. Verdriet en pijn zullen minder nadrukkelijk aanwezig zijn en het verlies krijgt de mogelijkheid om onderdeel van je leven te worden.

Steun is onmisbaar

Soms is het moeilijk in tijden van rouw om hulp te vragen, om telkens weer over je verdriet te praten. Toch is steun essentieel en die zoek je in eerste instantie bij familie en vrienden.

“In een tijd waarin allerlei emoties door je lijf gieren, is hulp vragen moeilijk”

Soms is steun uit je directe omgeving niet voldoende. Je wilt hen niet constant belasten met jouw verdriet. Soms willen mensen wel helpen maar weten ze niet hoe. Ook kan het zijn dat je vastloopt in je rouwproces. In een dergelijke situatie is het waardevol om met elkaar in gesprek te gaan. Stuur een mail en ik neem zo snel mogelijk contact op.

rouwpraktijk, rouw, verlies, Woerden, Therapie